Opdracht 5

Opdracht 5: Rapportering literair evenement

A. Beschrijf kort het fonds van 1 uitgeverij op de Boekenbeurs:

Het fonds van de Davidsfonds uitgeverij vond ik wel in het oog springen op de Boekenbeurs, dus besloot ik deze te beschrijven. Bovenaan de stands hangen foto’s van een aantal schrijvers die samenwerken met het Davidsfonds, zoals Do van Ranst, Dirk Bracke, Kristof Devos,… Ook was duidelijk aangegeven welke soort boeken je waar kon vinden. Het thema dat in dit fonds het meest naar voor kwam, was de Eerste Wereldoorlog. Maar dat was vrijwel overal terug te vinden op de Boekenbeurs. Dit komt doordat het exact 100 jaar geleden is, en er tegenwoordig veel rond te doen is. Zo had je een apart standje met allemaal boeken over de Eerste Wereldoorlog, zowel fictie als waargebeurde verhalen.

Op het fonds werden er vooral 2 boeken aangeprezen. Dit waren Black van Dirk Bracke en Grensgangers van Aline Sax. Het boek van Dirk Bracke werd vooral aangeprezen omdat tegelijkertijd de film ‘Black’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah uitkwam in de zalen. Voor het boek Black was er een hele ‘muur’ opgetrokken net achter de kassa met afbeeldingen op van de cover van het boek.

Volgens mij is het imago van het Davidsfonds dat ze boeken aanbieden voor jong en oud. Als je links begon aan de stand had je boeken voor de jongeren. Zoals de boeken van van Ranst en andere jeugdboeken. En als je meer naar de rechtse kant keek, dan had je de meer serieuzere boeken. Voor de oudere generatie. Zoals boeken over de Eerste Wereldoorlog en een rek van Wbooks. Wbooks is een kleinere uitgeverij van boeken over geschiedenis en kunst.

De boeken die mij in het fonds van het Davidsfonds het meeste aanspraken waren de boeken van Dirk Bracke en de boeken over de Eerste Wereldoorlog. De voorkeur voor boeken van Bracke komt meer voort uit de ervaring van eerder gelezen boeken van hem. De thema’s in de boeken spreken mij wel aan, omdat ze actueel zijn en hij houdt zich niet in.  De boeken over de Eerste Wereldoorlog spreken mij dan weer aan omdat ik daar enorm in geïnteresseerd ben. Boeken over dat thema trekken altijd mijn aandacht.

B. Verslag van een lezing over de actualiteit op de Boekenbeurs:

De lezing die ik heb bijgewoond was van Tom van Acker en Yves Demaertelaere over Scholen slim organiseren. De hoofdgedachte bij deze lezing gaat over scholen anders organiseren, omdat tijden en leerlingenpopulaties steeds veranderen. Een slagzin uit de lezing is ‘Anders werken met goesting.’

Steeds meer leerlingen verlaten school vroegtijdig of geraken gedemotiveerd. De scholen slagen er niet meer in de leerlingen op de schoolbanken te blijven zitten en hier is iets aan te doe volgens van Acker en Demaertelaere.

Zo willen ze van een school een zeester-organisatie maken in plaats van een spinnenkop-organisatie. Dit wil zeggen dat ze van een complexe organisatie met eenvoudige taken willen evolueren naar een eenvoudige organisatie mer complexe taken, die worden behandeld door teams. Want een leerkracht moet de dag van vandaag een teamspeler zijn. Een zeester-organisatie bestaat eruit dat elke afhankelijke tak op zich kan functioneren zonder een hoger coördinerend orgaan. Zodat deze gespecialiseerde teams autonoom kunnen werken binnen een school om zo de vele en complexe taken te vervullen.

Dit is één van de ideeën dat ze hebben om onderwijs aantrekkelijker en beter functionerend te maken. Maar ik heb hier zo mijn bedenkingen bij. Ze spreken van bijvoorbeeld de leerplannen en-doelen aan te passen om zo de leerkracht betere handvaten te bieden om zich aan vast te kunnen houden. Maar mijns inziens is dit een bijna onmogelijke taak. Want men spreekt hier van een onderwijshervorming van enorm groot niveau dan. En alle huidige leerkrachten moeten hier dan opnieuw mee leren omgaan en werken. Voor leraren in opleiding is dit misschien wel een interessante piste, maar mensen die al langer in het vak zitten, gaan dit niet zozeer zien zitten om helemaal anders te werken dan ze gewoon zijn. Ondanks dat een leerkracht flexibel moet zijn, gaan ze hier toch wel veel vragen van de mensen. Dus heb ik zo mijn bedenkingen of dit wel mogelijk is om dit te verwezenlijken binnen dit en een paar jaar.

De lezing op zich was wel interessant, want er was wel wat discussie en vragen vanuit het publiek. Vaak mensen die zelf in het onderwijs zaten stelden sommige kwesties in vraag. Ook waren de plannen en schema’s mooi verduidelijkt op slides zodat duidelijk werd wat er bedoelt werd. Een minder puntje was wel dat ze over sommige onderwerpen zeer vluchtig gingen zodat het niet altijd even duidelijk was. Dan vernoemden ze iets, wat niet op de slides stonden, en werd er ook niet dieper op ingegaan terwijl ik vond dat er wel een uitleg bij hoorde. Maar dat is misschien omdat ik (nog) niet in het vak zit.