Lectuurfiche 1: Raspoetin van Guy Didelez
Korte inhoud:
Het boek gaat over 3 vrienden die een nieuwe jongen in de klas leren kennen. Dit blijkt geen normale jongen te zijn. Hij stottert, maar dat is niet eens het merkwaardigste aan hem. Peter, zo heet de jongen, is namelijk een buikspreker. Hij heeft 4 poppen die hij in zijn kelder verbergt omdat zijn moeder ze niet graag in haar buurt heeft. Maar niets is wat het lijkt, de poppen, hebben Peter in hun macht. En dan vooral de pop Raspoetin blijkt opmerkelijke krachten te bezitten. De drie vrienden gaan Peter proberen te bevrijden van de poppen. Maar dit loopt niet van een leien dakje.
Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?:
Het verhaal speelt zich doorgaans af in de school, de hamburgertent of bij de kinderen thuis. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is het jaar 1999.
Hoofdthema:
Het hoofdthema is volgens mij vriendschap. In het verhaal spelen zich vaak gebeurtenissen af in een vriendschappelijke context. De voorspelling van Berts gedrag na een discussie is daar een voorbeeld van. Ook denk ik dat het om vriendschap gaat, omdat ze met zen drieën hun vriend Peter willen helpen. Ze willen niet dat de pop de macht krijgt over hun vriend en dat hij dan veranderd.
Eigen ervaring:
Met een niet al te moeilijke taal en leuke, alsook grondige, beschrijvingen van plaatsen en personages kon de schrijver mij bekoren. Als ik bepaalde stukken aan het lezen was, kon ik me levendig inbeelden hoe de personages eruit zagen of hoe eng de kelder was. Ik kon me zo voorstellen hoe sommige situaties zich afspeelden. Ik vond het een leuk boek om te lezen, enkel het einde viel me tegen. Maar dit zou ook kunnen omdat ik het einde me helemaal anders had voorgesteld tijdens het lezen van dit boek. Ik had verwacht dat dit misdrijf niet zo simpel op te lossen zou zijn en dat er meer zou worden ingegaan op de magische krachten van de pop. Achteraf bekeken ben ik blij dat ik dit boek heb gekozen, het was een spannend boek dat vlot las. Er werd een mooie en leuke schrijfstijl gehanteerd. De historische context van het verhaal sprak mij aan, zoals de moord op Frans Ferdinand en de vergelijkingen tussen de historische figuur Raspoetin en de pop. Enkele stukken in het boek waren soms te langdradig. Hoewel ik van grondige beschrijvingen hou in een boek, zodat ik me het verhaal beter kan voorstellen, mag het ook niet te omslachtig zijn.
Tijd:
Doordat de vader van Peter 3 jaar eerder is gestorven en de krantenartikelen die je te zien krijgt dateren van 1996, kan je concluderen dat het verhaal zich afspeelt in het jaar 1999. Wat ik wel vreemd vind, is dat ze op een bepaald moment zeggen in het verhaal ‘maar valt je euro dan niet?’. Maar de euro is pas ingevoerd in 2002. Terwijl ze duidelijk zeggen dat de moord 3 jaar eerder is gebeurt. Dus zou het jaartal toch 1999 moeten zijn, aangezien de krantenartikelen uit het jaar 1996 zijn. (pagina 56)