Portfolio-opdracht 3: Fictieautobiografie
Ik herinner me niet veel van mijn leesprestaties toen ik jong was. In die periode lazen mijn ouders voor omdat ik zelf nog niet kon lezen. Ik herinner me het ‘Grote Sprookjesboek’ waarin alle verhalen over kabouters en dergelijke werden verteld. Toen mijn moeder het verhaal van ‘Paulus de boskabouter en de trollen’ voorlas moest ik steeds hartelijk lachen.
Ik werd ouder en leerde stilaan lezen. Gedurende die periode was ik een grote fan van de leesleeuwtjes. Ik had veel plezier in het leren lezen door deze boekjes. De woordjes maan, roos en vis kwamen geregeld terug in de verhaaltjes waardoor ik geen problemen had met lezen in de klas.
In de lagere school gingen we vaak naar de bibliotheek om boeken te lenen die we daarna in de klas bespraken. Tot mijn grote spijt heb ik nooit de volledige boeken gelezen toen. Ik las enkel het begin, het einde en de kaft en dat achtte ik genoeg om de boekbespreking te volmaken. Mijn interesse voor literatuur was op die leeftijd nihil. Ik vond andere dingen leuker om te doen.
Mijn interesse voor boeken is pas gekomen in het middelbaar. Dit kwam grotendeels door mevrouw Adriaenssens, zij koos boeiende boeken voor ons uit. Althans ik was toch geboeid door die boeken. Wij kregen toen de boektoppers voorgeschoteld. Ze kon deze zo enthousiast voorbrengen dat je echt zin kreeg om het boek te lezen. Sindsdien ben ik meer en meer beginnen lezen. Ik begon het plezier van lezen in te zien. Boeken kunnen je meenemen in hun eigen wereld. In deze periode heb ik ‘Het Beest’ van Wendy Stroobant gelezen. Ik kocht het boek omdat de verhouding tussen de omslag en de kaft mij integreerde. Datzelfde jaar hadden we een lezing op van Dirk Bracke. De lezing ging over de manier waarop hij moeilijkere thema’s aanbracht in zijn boeken, dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Ik besloot om ‘Het Engelenhuis’ te lezen. Ik weet nog heel goed dat dit boek me toen heeft aangegrepen.
Rond mijn 15 à 16 jaar ben ik zeer veel beginnen lezen. Dit kwam door mijn leerkracht Nederlands op dat moment. Meneer De Bruyn kon je het juiste boek aanreiken waar je uren in kon lezen. Via de school kregen we daar dan ook nog eens de boektoppers bij zoals ‘Dansen op mijn graf’ van Aidan Chambers of ‘Tirza’ van Arnon Grunberg. Rond ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind moesten wij een grote opdracht maken voor Nederlands. Ik weet nog dat we toen speciaal de film hebben gezien om het verhaal ook visueel te kunnen voorstellen. Maar omdat je dat boek voor school moest lezen, lees je er vrij snel door om de opdrachten te kunnen maken. Dus heb ik daarna besloten om het boek nog eens rustig te lezen. Nog andere boeken die ik heb ik gelezen maar niet zo belangrijk zijn: ‘Het Derde Huwelijk’ van Tom Lanoye en ‘Het Grote Misschien’ van John Green.
Uiteindelijk na lang twijfelen heb ik toch toegegeven aan de ‘Harry Potter’-gekte. in het begin was ik zeer sceptisch tegenover de reeks. Ik dacht dat fantasy me nooit zou kunnen boeien, ik heb mij nog nooit zo hard vergist. Geen enkel ander boek heeft me zo kunnen meeslepen in het verhaal. De schrijfstijl, hoe J.K. Rowling de kleinste dingen zo mooi kan omschrijven, blijft weerzinwekkend. Ik kon me de situaties levendig inbeelden, ik voelde mee met de personages. ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ blijft voor mij het beste boek dat ik gelezen heb. Natuurlijk vind ik de hele reeks goed, dus heb ik de hele reeks maar liefst vijf maal gelezen. De films vind ik ook goed maar er ontbreken heel erg veel details.
Tegenwoordig ben ik in de ban van de boeken van de Duitse schrijver Philipp Vanderberg. Het merendeel van zijn werken staan dan ook bij mij in de boekenkast. Boeken zoals ‘De Gladiator’ en ‘De Groene Scarabee’ zijn naar mijn mening zijn betere boeken. Vanderberg schrijft fictieve verhalen in een historische context, maar met echte feiten uit die bepaalde tijd. De twee vakken Nederlands en Geschiedenis gemengd in één boek is een ideaal voor een toekomstig leraar Nederlands-Geschiedenis.
In mijn verdere leescarrière zou ik graag meer klassiekers lezen. Ik heb nog geen enkele echte literaire klassieker gelezen en hier wil ik toch verandering in brengen. Dan heb ik het over boeken zoals ‘Anna Karenina’ van Leo Tolstoj of ‘Het Verdriet van België’ van Hugo Claus, maar eerst zien dat ik ‘The Hobbit’ uitgelezen krijg. Ik heb de tijd aan mijn zijde.